2012/06/03

Zuppa inglese (toszkán édesség)


Ez egy egyáltalán nem diétás, és még közel sem gluténmentes édesség... gondoltam jelzem már az elején, tehát aki azért olvassa a blogom, mert diétázik, netán cukorbeteg is.. az nyugodtan lapozzon tovább! ;-) 

Kicsit keveredik a köztudatban a tiramisuval, mindenesetre ez nem az a kávés desszert, ugyanis itt a kávé helyett likörrel fogom meglocsolni a babapiskótákat :) Eredetileg a 16. század környékén egy olasz szakács készítette el ezt a receptet, de angol levest akart csinálni először, innen a neve... 

Chefparade-ba voltunk egy barátnőmmel Toszkán esten,  ott találkoztam először ezzel az édességgel. Mivel könnyű elkészíteni, ezért tökéletes vendégváró desszert. Megmondom őszintén ilyenkor nem feltétlen elsődleges nálam a szénhidrát méricskélés, ugyanis nem mindenki van oda a steviáért, xilitért... szóval óvatos vagyok ilyen téren. Tehát ez egy vendégváró desszert lett, ezért nézzétek el nekem, hogy nem számoltam pontos szénhidrát tartalmat. De azért ettem belőle egy icipicit én is :)


Hozzávalók:

- 1 csomag babapiskóta (lehet már tk lisztből készültet is kapni :), a sima fehérlisztes 77 g ch tartalommal bír... ) 
- 0,5 l tej
- 1 vaníliarúd
- 4 tojás sárgája
- 1 tojás fehérje
- 5 ek nyírfacukor
- 50 g étcsokoládé (minél magasabb kakaótartalmú)
- 3-4 ek cseresznyelikőr

Elkészítés:
Egy téglalap alakú tálat kibélelünk babapiskótával. A szokásos babapiskóta egyik oldala cukorral van megszórva, így ha ilyet vásároltunk akkor a cukros oldalával lefelé helyezzük el a tálba, majd ezt követően locsoljuk meg  a piskótákat egy pici likőrrel. Erre jön majd a krém, amit ezt követően elkészítünk el, ezzel fogjuk beborítani a babapiskótákat, majd a végén pedig a csokiöntet. Lehet több réteget is képezni, akkor a fenti mennyiségeket meg kell duplázni :)
Egy lábasban feltesszük a tejet a kikapart vaníliamagokkal együtt forrni, közben pedig robotgéppel felverjük a tojásokat a cukorral, és  fokozatosan hozzáadagoljuk a lisztet. A végén egy krémes állagot kell, hogy kapjunk. A felforralt tejes vaníliához apránként hozzákeverjük a krémet, óvatosan, ügyelve a hőkiegyenlítésre (ne csapódjon ki a tojás), majd vissza a tűzre, és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Amikor kész (ez a végén már csak pár perc) akkor jön a rétegezés, vagyis korábban a tálba elhelyezett babapiskótákra ráöntjük ezt a krémet ügyelve hogy mindenhová kerüljön. Ezzel kész is, hűvös helyen hűlni hagyjuk. Ha már langyosra hűlt, mehet rá a vajon megolvasztott étcsoki, tetszés szerinti designban rácsurgatva :)

Ha kellően kihűlt a süteményünk, akkor mehet hűtőbe még fogyasztás előtt! Ha jól lehűlt, a csokimáz megfagy a tetején, a likőr és a krém átitatja a piskótákat.. hm... ! ;-)