2012/06/03

Táplálkozási irányzatok I.

Nem olyan régen voltam egy előadáson, ahol sok minden elhangzott, leginkább a helyes táplálkozásról és a különféle táplálkozási irányzatokról. Sorba szedtem őket, csak nagyon röviden, íme:
  • Kínai táplálkozás - termikus csoportosítása az élelmiszereknek, vagyis a tápanyagok csoportosítsa hőmérséklet szerint forró, meleg, neutrális, hűsítő és hideg tulajdonságai szerint történik. Ezek alapján minden forró és meleg Yang, és minden frissítő és hideg Yin. A táplálék alapjául szolgál az egyenletes Qi-áramlás (csí) biztosításának, amely a test, a lélek és a szellem egészségét tartja fenn. A kiegyensúlyozott tápanyag kiválasztás az „5 elem tana” alapján azért fontos, mert minden egyes elem egy meghatározott szervrendszerhez tartozik, amely a szervezetben a hozzátartozó struktúrákat, valamint a kapcsolódó érzelmeket látja el. (savanyú, keserű, édes, erős, sós)
  • Ájurvéda - a gyógyító étkezés, több mint 5.000 éves. Alapvetően azt vallja, hogy mindenki meggyógyítja önmagát, ha megismeri teste működését. Ha testtípusunknak megfelelően táplálkozunk, akkor meggyógyulunk/egészségesek maradunk. Az Ájurvéda táplálkozás hat ízt különböztet meg, melyeket minden étkezéskor be kell építeni az étrendbe, ezek a következők: édes, sós, savanyú, csípős, keserű, fanyar. Háromféle testtípust különböztet meg, különféle mutatók (belső és külsők) alapján. Kitöltöttem! :) Nem teljesen egyértelmű, de a vata-k típusa felé húzok (http://antalvali.com/hirek/ajurveda.html)
  • Mazdaznan - Az egyik alapvető Mazdaznan elv a hús nélküli táplálkozás, hiszen a húsevés hátráltatja az ember mindennemű fejlődését, mind egyéni, mind társadalmi szempontból. Étkezésünkben a nyerskoszt fő szerephez jut. Nyáron összes elfogyasztott táplálékunk kb. 85 %-ának nyerskosztból kellene állnia. A hidegebb idő beálltával egyre több főtt étel szerepel az étlapon. Az ételek helyes elkészítéséről is tanít a Mazdaznan. Például a zöldségek elkészítését illetően. Hibás az a gyakorlat, miszerint a zöldséget vízben megfőzzük, és utána leöntjük a levét. Ezzel szemben, ha a zöldséget saját levében pároljuk vagy megsütjük, akkor nemcsak egészséges ételt készítettünk, hanem finomat, ízletest is. (http://www.mazdaznan.net/taplalkozas.htm)
  •  Makrobiotika - A makrobiotikus rendszer az energia szempontból kiegyensúlyozott ételeket ajánlja, az egész gabonaszemek a legmegfelelőbb ételek az ember számára, különösen a barna rizs.  (kifejezetten makrobiotikus étrenddel, valamint annak tanításával foglalkozó oldal, ételkiszállítással  együtt itt: http://www.makrobio.hu/)
  • Antropozofikus - az élelmiszer minősége a fontos (Demeter minőség - éljen a bio-dinamikus termesztés :)) Fehérje: gabona és más növények, de nem jellemző a túlzott fogyasztása. Zsír: nem sok, Ch: csak természetes (semmi tészta, süti, stb.) 
  • Weorland (ennél a résznél nem nagyon jegyzeteltem :), folyt köv...)
  • Hay - féle szétválasztó táplálkozás - Ez a nagyon kedvelt diéta azon az elgondoláson nyugszik, hogy a test könnyebben emészt, ha egyszerre nincs jelen mind a három alapvető táplálékforma. Szétválasztja a fehérjét,a szénhidrátot és a zsírokat. Amit végülis nem is lehet teljesen betartani, mivel például a gabonaszemek mindhárom összetevőt tartalmazzák! Ha viszont megközelítőleg követjük az elvet, az megkönnyítheti az emésztésünket. Hosszú távon nem valószínű, hogy hasznos így segíteni a szervezet munkáját, mert aztán hozzászokik és később renyhébb lesz a működése.
  • Evers - Az élelmiszer legyen élő és fogyasszuk el, ahogy azt a természet kínálja. Gyümölcs, magvak, diófélék, gyökerek a táplálkozás alapjai.
  • Schnitzer - Német fogorvos fejlesztette ki, a fogbetegségek gyógyítása céljából elsősorban. A húst az emberi táplálkozás szempontjából teljesen alkalmatlannak minősíti. Élő és ökológiai termesztésből származó táplálékok fogyasztást helyezi előtérbe. 

folyt köv., ki fogom még bővíteni az egyes irányzatokat... ! :)