2013/01/18

Granola / sült müzli


A granola vagy nálunk talán ismertebb úgy, mint "sült müzli". Ha van otthon valamilyen kevert müzli (minimális natúr összetevőkkel, úgymint zabpehely + mogyoró / napraforgómag) akkor egyszerű lesz a helyzet, de magad is össze tudod állítani. Snack, amit sütemények készítéséhez is szokták használni alapanyagként, vagy reggelire joghurttal / tejjel. Egyszerre érdemes többet készíteni, majd egy kis dobozba tárolni, hogy bármikor később fel lehessen használni. Ajándékba is szokták készíteni, ízlésesen becsomagolva egy áttetsző üvegben.

Nincs benne se olaj, se zsír, se vaj... és csak minimális cukor. Azért is, mert felhasználáskor még mindig lehet hozzátenni bármit, ezáltal változatossá tehetjük vele a reggelinket /sütijeinket.


A granola legfontosabb és szükséges alapanyagja a következők, melyeket igény szerint lehet aztán változtatni:
  • zabpehely, rozspehely, búzapehely, árpapehely vagy bármilyen gabonapehely
  • apró magvak pl. tökmag, szezámmag, lenmag, tökmag, mák
  • nagyobb magvak pl dió, mogyoró, mandula, törökmogyoró, kesudió, paradió, pekándió - ez az alapja, erre fognak "rátapadni" a hozzávalók
  • opcionális: csokidarabok, gyümölcsdarabok

Diós - kókuszos granola összetevői, eredeti recept innen: http://smittenkitchen.com/blog/2012/11/granola-crusted-nuts/
  • 250 g zabpehely (vagy a fent említett gabonák valamelyike / mix-e) (160 g ch)
  • 20 g cukormentes kókuszőrlemény (ha kókuszreszelék vagy kókusz chips esetén kávédarálóban őröljük meg egy kicsit) (2 g ch)
  • 3-4 ek lenmag (vagy tökmag, szezámmag, lenmag, napraforgómag, stb.) 
  • csipet tengeri só
  • 1 db tojásfehérje
  • 2 ek víz
  • 150 g dió (vagy bármilyen nagyobb méretű olajos mag) (17 g ch) 
  • stevia / xilit / agavé szirup ízlés szerint (steviat tettem bele) 
  • fahéj, vanília (ennél több fűszerrel nem érdemes ízesíteni) 

Elkészítése:
1.            A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
2.            Előveszünk egy nagyobb méretű tepsit és kibéleljük sütőpapírral, erre kerülnek majd rá a granola darabok.
3.            Egy nagy tálba összekeverjük a zabpelyhet, kókuszt. Majd sózzuk, meghintjük fahéjjal és belekeverjük a lenmagot is, illetve amilyen magot használunk. Ha esetleg túl darabosnak tűnik, így az egész keveréket pár fordulatra kávédarálóba tesszük. Fontos, hogy ne legyen lisztes, maradjon darabos.
4.            A tojásfehérjét felverjük habverővel kevés steviaval/nyírfacukorral (xilit) és 2 ek. Vízzel. Egészen habosra verjük, de nem keményre. Ebbe kerülnek majd bele a nagyobb magvak (nálam dió)
5.            A diódarabokra öntjük a felvert tojáshabot, összekeverjük, kicsit rázogatjuk, hogy mindenhová jusson a tojásfehérjéből. Ez fogja majd „megtapasztani” a zabos őrleményt.
6.            Végül a tojással összekevert diót a zabos tésztához forgatjuk. Nem fog teljesen összetapadni a tészta, csak kisebb - nagyon darabokra fog összeállni. Ha valaki szereti és eheti is, az most tegyen bele mézet / agavé szirupot, ezzel még jobban össze fog állni a tészta.
7.            Sütőbe toljuk és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. 

Kb. egy heti adag (7 napra elegendő), napi adag 25 g ch / nap


Nincsenek megjegyzések: