2013/01/13

Házi müzliszelet

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én alig találok olyan müzliszeletet a boltokban amiben ne lenne valami cukor, telenyomják mindenféle cukorsziruppal (glükóz), citromsavval, tartósítószerrel (kén - dioxid), nedvesítőszerrel (glicerin), aromával, zselésítő anyagokkal, zsírokkal. Szóval... nincs más megoldás, házilag kell elkészíteni, hogy minden nemkívánatos összetevőt elkerüljünk :) Nem csináltam sokat egyszerre, kb. 5 kisebb darab készült belőle, hűtőbe tettem, pár napig eláll. A cukorbetegek diétájában (méz nélkül készült változatban) inkább tízórait, vagy esetleg uzsonnát lehetne kiváltani vele (mondjuk sportolás előtt)! Nem annyira alacsony a a teljes szénhidrát tartalom (az aszalt gyümölcsök és a méz miatt), de legalább megbízható alapanyagok vannak benne, ami 100%- ben egészséges! 

Hozzávalók (5-6 db, a boltokban is kapható méretű müzliszeletre, kb. 8*5 cm): 
  • 150 g zabpehely (96 g ch) vagy rozspehely (113 g ch) vagy hajdinapehely (gluténmentes! 105 g ch)
  • 20 g mogyoró (3 g ch)/mandula(1,4 g ch)/dió(2,4 g ch) durvára vágva
  • 20 g napraforgó mag vagy tökmag (~ 2 g ch)
  • aszalt gyümölcs (áfonya, feketecseresznye, banáncsipsz, mazsola, stb.),  vigyázz vele, mert magas a szénhidrát tartalma (~ 80 g ch/100 g), amit én javaslok az a következők: 
    • 20 g aszalt vörös cseresznye (3 g ch) 
    • 20 g aszalt papaya (7 g ch) 
    • 20 g aszalt goji berry (4 g ch), lehet kapni bioboltokban, már láttam nagyobb közértekben is! 
vagy használhatsz készen vásárolt cukormentes müzlikeverék, amiben már van a zabpehely vagy más gabonakeverék plusz aszalt gyümölcs, magvak/őrlemények. De készítheted fele - fele arányban mindkettőből is, ha egy kicsit natúrabb verzióra vágysz! Például: egy készen kapható cukormentes müzlipehelyből, ami a következőkből áll: 100 g zabpehely, 1-2 ek apróra tört mogyoró, 1 ek tökmag, 2-3 ek aszalt vörös áfonya teljes szénhidrát tartalma ~ 90-95 g ch! 

  • 4-5 ek pépessé tört gyümölcs (erre kiváló pl. 4-6 db érett eper 7 g ch, 1/2 db érett banán 12 g ch, 2 db alma 14 g ch)
  • 2 ek. nyírfacukor (xilit) vagy steviapor
  • 2-3 ek méz (82 g ch/100 g)/juharszirup (67 g ch/100 g)/agávé (75 g ch/100 g) 
  • 1-2 ek napraforgó olaj vagy repce olaj (vagy mogyoróvaj is jó  (~ 2 g ch), bioboltokban kapható)
  • 1/2 tk őrölt gyömbér, 1 tk fahéj, 1tk vanília vagy vaníliacukor, kókuszreszelék (opcionális)

Elkészítés: 

  1. A zabpelyhet egy keverőtálban összekeverjük az olajos magvakkal, aszalt gyümölcsökkel és kevés olajjal. Ha nagyobb darabokat használunk (pl dió, pekándió) érdemes azokat előtte kávédarálóban durvára aprítani.
  2. A gyümölcsöket pépesítjük egy villával vagy turmixgép segítségével. Amennyiben almát használunk, almaszószt főzünk előtte belőle: az almákat héjuktól megszabadítva kockára vágjuk, egy lábasba tesszük 2 ek citromlével és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. 5-10 perc alatt pépessé főzzük, kevés vizet hagyjunk rajta a többit leöntjük, majd összeturmixoljuk.
  3. Az elkészült gyümölcsszószt ízesítjük, majd összeforgatjuk a gabonakeverékkel. Mindenképp kerüljön bele méz vagy valamilyen növényi szirup, az fogja majd össze a gabonás keveréket. A lényeg, hogy teljesen összetapadjanak a gabonapelyhek a magvakkal és aszalványokkal.
Sütőtálat kibéleljük egy sütőpapír segítségével. A müzlis keveréket beleöntjük, majd minden irányban kicsit megformázzuk, hogy teljesen összeálljon a tésztája. Felesleges sütőpapírt levágjuk és sütőbe toljuk. 180 fokon, 15 percig sütjük. Amikor kihűlt felszeletelhetjük és máris fogyaszthatjuk




Egész nyugodtan lehet beletenni más összetevőket, ha más ízesítésű müzli szeletre vágyunk. De az alap összetevőket mindenképpen tartsuk meg (gabona, magvak, aszalt) Kerülhet bele a fentieken kívül még étcsokoládé, tejcsokoládé, fehér csokoládé darabokat, vagy más, jó minőségű müzli alap. (vigyázz, hogy cukormentes legyen!)

Egy szelet, ha jól válogatod össze az összetevőket 20-25 g ch-ot tartalmaz (a fenti vastagon szedett összetevőkkel)! Nagyrészt lassan szívódó szénhidrátot tartalmaz (teljes kiőrlésű gabona), de van benne sok - sok gyorsan szívódó is (gyümölcsök) ezért mindenképp a reggeli órákban, inkább tízóraira javasolt, vagy sportolás előtt 1 órával.


Nincsenek megjegyzések: