2013/01/20

Rozsos - sütőtökös kekszek


Rozzsal (rozspehellyel) és sütőtökkel készült téli kekszes csodák!

Hozzávalók:
  • 140 g sütőtök (22 g ch)
  • 80 g teljes kiőrlésű liszt (tönkölybúza 52 g ch)
  • 40 g rozspehely (15 g ch) vagy bármilyen gabonapehely (ha müzliként áll rendelkezésre még jobb, mert nem kell külön beletennünk magokat, aszalványokat)
  • 1 ek mogyoróvaj (opcionális) (3 g ch)
  • stevia (ízlés szerint) (0 g ch)
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2 tk fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér (vagy ha van friss még jobb, kb. 2 cm-t lereszelek)
  • 30 g dió durvára őrölve (opcionális, ha müzlit használtunk nem kell bele) ~ 3 g ch
  • 20 g aszalt gyümölcs (opcionális, ha müzlit használtunk nem kell bele) ~ 15-20 g ch
  • ½ dl növényi tej (opcionális) ~ 5-10 g ch
Elkészítése:

1.          A tésztához a sütőtököt előre megsütjük, héjából kikanalazzuk, turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a fahéjat, gyömbért, kevés tejet, cukrot és az egészet összeturmixoljuk.
2.            Egy nagy keverőtálba öntjük a lisztet a gabonapehellyel, sózzuk, sütőporral és szódabikarbónával fellazítjuk, végül beleöntjük az összeturmixolt sütőtököt.
3.            Sűrű, de formázható tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges, tegyünk még bele lisztet, vagy ha nagyon száraz kevés mogyoróvajjal lazítsuk fel.
4.            Sütőpapírral bélelt tepsibe egy púpozott evőkanál segítségével dió nagyságnyi kekszeket formázunk, tetejét kicsit lelapítjuk. Sorra egymás mellé rendezzük a sütnivaló kekszeket.
5.            180 fokon kb. 30 percit sütjük. Fogyasztás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.  


Nekem kb. 15 db keksz készült, darabja kb. 8,5 g ch-ot tartalmaz.




Nincsenek megjegyzések: