2013/01/15

Mandulatej, zabtej, rizstej...

Régóta nem iszom már hagyományos tehéntejet, illetve a kávéhoz még csak-csak (max. fél dl-t), de minden más ételhez, pl. Kolláth reggelihez, zabkásához, süteményekbe gabonatejet vagy mandulatejet szoktam tenni. Tejnek hívjuk, de semmi köze ahhoz, hiszen ez maga a gabona vagy a mag (pl. mandulamag) átpréselt állapotában plusz vízből áll. Sok helyen lehet már kapni készen, ízesített változatban is akár, de nem olcsó, ezért házilag érdemes elkészíteni és utána hűtőbe tárolni, mert őr napig biztosan eláll.

Ráadásul a gabonatejek hipoallergének, tehát ihatják tehéntejre érzékenyek is, vagy akik esetleg a szójára is allergiásak. Kicsit édes ízük van, attól függetlenül, hogy nem tartalmaz cukrot, így ha kakaós tejet szeretnék inni, akkor simán így magában cukor nélkül iszom. Mivel állati zsiradékot sem tartalmaz, ezért zero koleszterin, zero glutén, zero laktóz tartalom! :)


Elkészíthetjük más olajos magból is, nemcsak mandulából. Készülhet mogyoróból, kókuszból vagy kesudióból is. A gabonatejhez pedig használhatunk zabot, árpát, búzát vagy akár kölest is. 


Nálam a nagy kedvenc a mandulatej, hófehér, selymes... Isteni finom! 


Mandulatej hozzávalók:
  • 250 g mandula
  • 1 l tiszta víz
  • vanília (opcionális)
Elkészítése:
1.      A mandulát egy tálba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Egy éjszakán át így hagyjuk beáztatva.
2.      A következő nap leöntjük róla a vizet, kicsit átmossuk, és ismét felöntjük, de már 1 liter tiszta vízzel. Ízesítjük vaníliával, majd az egészet összeturmixoljuk. Addig turmixoljuk amíg egészen sűrű nem lesz és amíg az összes mandula teljesen pépessé nem válik. (ez viszonylag könnyű lesz egy éjszakán át való áztatást követően).
3.      Turmixolást követően leszűrjük a már kész mandulatejet, kicsit átpasszírozzuk. Ami marad a szűrőben mandulapaszta, azt ismét felönthetjük, de csak kevés (2-3 dl) vízzel és még egyszer összeturmixoljuk, újra leszűrjük és passzírozzuk. Maximum kétszer ismételjük meg a folyamatot. (nem érdemes többször, mert vizes lesz és nem marad meg az erőteljes mandulaíz a végén)
4.      Az elkészült mandulatejet befőttes üvegbe töltjük, és fogyasztásig hűtőbe tároljuk.
Tipp: a megmaradt mandulapépet felhasználhatjuk reggeli kásához vagy akár pitébe a tésztába keverve.
(1 dl mandulatejben kb. 5 g ch-ot tartalmaz.) 


Zabtej hozzávalók:
  • 50 g zabpehely
  • 1 l tiszta víz
  • csipet tengeri só
  • méz (opcionális)
  • 1 kk. napraforgó olaj vagy sáfrányolaj (opcionális)
Elkészítése:
  1. A zabpelyhet kiterítve, sütőpapíron pár percre a sütőbe tesszük és óvatosan megpirítjuk (max. 5 percre, vigyázzunk, nagyon hamar megég!)
  2. 1 l vizet felforralunk, majd beleöntjük a sütőből kivett, elősütött zabpelyheket egy keverőtálban és fél óráig áztatjuk.
  3. Fél óra elteltét követően, miután kicsit lehűltek a zabpelyhek, összeturmixoljuk, ízesítjük (opcionális), sűrű szitán átszűrjük és kicsit át is passzírozzuk.
  4. Üvegekbe töltjük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk. 
(1 dl zabtejben kb. 8 g ch van) 

Rizstej hozzávalók: 
  • 300 g barna rizs (210 g ch) 
  • tiszta víz
  • vanília (opcionális) 
Elkészítése:

1.      A rizst kétszeres tiszta vízben lassú tűzön vaníliával felfűzzük, majd ha kellően elszíneződött, barna vizet kaptunk, leszűrjük, majd újra felöntjük vízzel a rizsszemeket és ismét felforraljuk. Ezt a folyamatot kb. 2-3-szor megismételjük meg.
2.      A végén a rizs kellően puha lesz, így azt is kicsit sűrű szitán átpasszírozzuk és a többi rizstejhez adjuk. (megpuhult rizst fel lehet használni reggeli rizskásához akár J)
3.      Kb. 1 l mennyiségű rizstejet kell, hogy kapjunk. Üvegbe töltjük és hűtőszekrénybe tároljuk.
(1 dl rizstejben kb. 10 g ch -ot tartalmaz) 












Nincsenek megjegyzések: